reAKCie: een stukje AKC geschiedenis

STOP DE PERSEN! Laat alles vallen wat je nu aan het doen bent. Dit is een historisch moment en jij mag er bij zijn! Als je dit leest ben je getuige van de eerste digitale ReAKCie ooit. Een gedenkwaardige gebeurtenis!

Het kan zijn dat de alinea hierboven vooral vragen bij je oproept. Bijvoorbeeld: ‘Wat is de ReAKCie?’, ‘Wat moet ik ermee?’ of ‘Waarom is dit een historisch moment en een gedenkwaardige gebeurtenis?’ Hopelijk heb je na het lezen van dit verhaal antwoorden op al je vragen.

We beginnen in het jaar 1920 (of in ieder geval rond die tijd). Zoals je misschien wel weet is dat het jaar waarin het eerste AKC-kamp werd georganiseerd. De kampen die toen werden georganiseerd hadden nog niet de naam AKC en het waren hele andere kampen dan nu. Zo was de hoofdleider van het kamp altijd een dominee en waren er aparte meisjes- en jongenskampen.

Als je een snelle rekenaar bent, heb je al uitgerekend dat het 97 jaar geleden is dat het eerste AKC kamp georganiseerd werd. Dat zijn heel veel jaren waarin heel veel mensen hebben kunnen genieten van de AKC. Genieten van de AKC doe je natuurlijk door op kamp te gaan. Maar bij kamp hoort ook een stukje voorpret: bijvoorbeeld als in de winter de AKC-folder op je deurmat ploft of als in het voorjaar de kampkrant door je brievenbus wordt geschoven.

Ook de nieuwsbrief die je de afgelopen jaren misschien wel in je mailbox hebt gekregen, hoort daarbij. En die nieuwsbrief is precies waar we het over gaan hebben. Het klinkt misschien heel logisch dat je een mailtje krijgt met daarin een nieuwsbrief die je op je computer, tablet of telefoon kan lezen. Maar hoe ging dat eigenlijk in het tijdperk voordat er email bestond? Om antwoord op die vraag te krijgen zijn we het AKC-archief in gedoken en hebben we een paar leuke dingen gevonden.

De rondzendbrief

Het eerste is een zogeheten ‘Rondzendbrief’ uit 1985. De inhoud van deze brief is redelijk serieus, dus hij zal waarschijnlijk alleen aan de leiding gestuurd zijn. Dat is een wereld van verschil van hoe er tegenwoordig met leiding wordt gecommuniceerd: per mail, Facebook en whatsapp. Tegenwoordig is je boodschap meteen bij de ander en krijg je waarschijnlijk binnen een paar minuten reactie. Iets meer dan dertig jaar geleden was dat nog compleet anders.

De reAKCie

De naam reAKCie is niet nieuw: in het najaar van 1997 werd er ook al één verstuurd. Als je de opening leest was dit niet de eerste: ‘Daar ligt eindelijk weer iets wat op een reakcie lijkt voor jullie. Het heeft te lange geduurd, veel te lang! Veel excuses daarvoor!!!!’ Net als de rondzendbrief is ook de reAKCie aan de leiding gericht.

Tussen 1997 en 2003 is de reAKCie er blijkbaar tijdelijk even niet geweest, want in het voorjaar van 2003 werd een reAKCie verstuurd met de volgende opening: ‘Nieuw! Of eigenlijk, terug van weggeweest. De oude garde kent hem nog wel, maar voor de mensen die pas de afgelopen paar zomers een kamp hebben geleid is dit de eerste kennismaking met de reAKCie. Het huisorgaan, clubblad of hoe je het maar wilt noemen van de AKC. Bedoeld om de leiding op de hoogte te houden van wat er zich afspeelt binnen de AKC. Met nieuws over de kampen en activiteiten, onderwerpen die te maken hebben met kampen leiden, de verhalen over de kampen en ontmoetingen met AKC-ers.’

De reAKCie is dus van oorsprong een publicatie geweest die alleen naar de leiding werd gestuurd. Logisch ook, bedenk eens hoeveel werk het alleen al is om voor alle leiding zo’n boekje in elkaar te zetten (ongeveer 80 stuks). Als je dat ook nog eens gaat doen voor alle deelnemers, ouders, oud-leiding, oud-deelnemers en alle andere geïnteresseerden dan kan je bijna een reAKCiefabriek beginnen.

De AKC nieuwsbrief

Daar kwam verandering in met de AKC-nieuwsbrief. Door de nieuwsbrief digitaal te maken en te versturen maakte het geen verschil of je er eentje maakte of een miljoen.

Door de jaren heen heeft de AKC-nieuwsbrief veel verschillende gezichten gekend. Kijk maar naar het onderstaande overzicht van de voorkant van de nieuwsbrief door de jaren heen.

Het handige aan een digitale nieuwsbrief is niet alleen dat hij veel makkelijker te versturen is, je kan ook veel makkelijker een archief bijhouden. Via de link hieronder kom je in ons online nieuwsbrief archief, waar je alle nieuwsbrieven vanaf maart 2008 terug kunt lezen.

Ga naar het online AKC-archief

Maar net als de rondzendbrief en de papieren reAKCie komt ook aan de nieuwsbrief een eind. Niet omdat er iets mis was met de nieuwsbrief, maar omdat de tijd verandert. Het digitale tijdschrift, waar de AKC-nieuwsbrief steeds meer in veranderde kostte erg veel tijd om te maken. Tijd die gedeeld moest worden met de AKC folder, maar ook met de AKC website en de AKC Facebook. Daarnaast was in de nieuwbrief ook geen ruimte voor filmpjes of interactieve rubrieken, zoals quizzen en testjes.

De reAKCie is weer terug!

Daarom komt nu de reAKCie weer terug, maar in een compleet nieuwe vorm: als blog waar regelmatig leuke artikelen wordt gepost. Een blog die je terug kan lezen wanneer het jou uitkomt en wanneer jij daar zin in hebt. Updates krijg je niet meer in je mailbox, maar vind je op Facebook en op onze website.

Als redAKCie hopen we dat jullie net zo enthousiast zijn als wij over deze nieuwe manier om vorm te geven aan de nieuwsbrief, om ook buiten de kampen in de zomer de AKC alive and kicking te houden.

Laat dit het begin zijn van een mooie, nieuwe traditie.

By |2017-04-02T09:48:01+01:00maart 26th, 2017|reAKCie|0 Comments

Leave A Comment