Het AKC-jaar 2017: een terugblik

Oudjaarsdag en nieuwjaarsdag

Twee dagen als alle anderen. Ze verschillen alleen van elkaar in naam. Toch voelen ze zo verschillend als dag en nacht. Morgen begint niet  alleen een nieuwe dag, maar ook een nieuwe maand in een heel nieuw jaar. Volop ruimte voor vernieuwing en verandering dus!

Maar zover is het nog niet…

Vandaag is het nog 2017. De laatste dag van het jaar. Een mooie dag om terug te kijken op een mooi AKC-jaar. Ik heb 2017 vanuit veel verschillende rollen mogen beleven. In deze terugblik vertel ik jullie met plezier hoe ik het AKC-jaar 2017 vanuit deze verschillende rollen heb beleefd.

Als oud-deelnemer genoot ik van alle leuke ReAKCies die door enthousiaste leiding met liefde zijn gemaakt. Wat had ik graag gewild dat ik een instructiefilmpje voor het inpakken van mijn tas had kunnen kijken. Als onzekere deelnemer had ik maar wat graag antwoorden op al mijn vragen gekregen in ‘Lieve Penny’. Ook had ik veel gehad aan de tips in ‘Hoe overleef ik mijn kampkater’. En die aftermovie van Giethoorn Nostalgia? Daar had ik vroeger niet van durven dromen! Misschien in 2018 voor elk kamp een aftermovie…?

Als leiding heb ik hardop gelachen om de verhalen van leiding die ze tijdens het startweekend in de AKC babbelbox hebben gedeeld. Mooie verhalen die door Margot met bloed, zweet en tranen zijn vastgelegd in een filmpje dat ik daarna helemaal ben vergeten te delen. Gelukkig kunnen jullie het filmpje nu toch nog bekijken! En Margot, duizend keer sorry dat ik het was vergeten. Ik schaam me diep…

Als oud-nieuwsbriefredactie was het leuk om alle nieuwe rubrieken die werden bedacht zoals de ‘Welke AKC’er ben jij?’-quiz (die helaas verwijderd is) en het gerecht van Sjefkok Chef. Eeeh, Chefkok Sjef. Zou die de kunst hebben afgekeken van Schransen met Schrale? Maar ook de ‘AKC-statistieken’ en ‘Zoek de verschillen’ waren twee leuke artikelen.

Wat zeg je? Die heb je nog nooit gelezen? Nu je het zegt…

Soms gaat er wel eens wat fout. Dat gebeurde bij de nieuwsbrief (heel wat deadlines werden opgerekt) en ook bij de ReAKCie liep het niet altijd op rolletjes. Daardoor zijn er twee pareltjes van artikelen op de plank blijven liggen. Omdat we jullie die natuurlijk niet willen ontnemen kunnen jullie ze nu alsnog lezen!

AKC-statistieken en ‘Wist je dat?’-jes

Gedurende de AKC-kampen is er weer genoeg gebeurd. Wij van de reAKCie hebben deze zomer een beetje proberen bij te houden wat er zoal gebeurd is op kamp. In dit artikel zullen we jullie meer inside informatie geven over hoeveel broden er bijvoorbeeld doorheen zijn gegaan op kamp tot hoeveel deelnemers er in totaal mee waren en hoe het ervoor staat met de kamprelaties.

Deze zomer waren er bijna 300 deelnemers mee met de AKC. Samen hebben zij dit jaar wel 792 broden verorberd. Zijn er wel 1180 pannenkoeken voor ze gebakken maar hiervan zijn er 1100 maar daadwerkelijk opgegeten. De overgebleven 80 pannenkoeken zijn verloren gegaan met een fanatieke foodfight of door mislukte bak kunsten van een beginnende pannenkoekenklapper.

Gemiddeld gaat er op een kampdag wel 3,75 liter siroop doorheen! En als dat nog niet zoet genoeg was, blijkt dat er in totaal deze zomer wel 212 kilo snoep is ingekocht wat zeer waarschijnlijk ook volledig naar binnen is geschrokken. Dit heeft er met name ook voor gezorgd dat een fanatieke keter maar ongeveer 5,25 uur per nacht slaapt.

Maar wat is er nou precies allemaal gebeurd op kamp naast al die hoeveelheden eten die er doorheen gegaan zijn?

Het schijnt zo te zijn dat er op elk kamp wel 1 tot 2 relaties ontstaan. Van alle kamp relaties loopt 33% uit tot een lange relatie, waaruit in 80% van de gevallen ook AKC baby’s ontstaan. Wanneer die eerste vonk ontstaat weten we niet precies maar het zou kunnen dat dit bij een goed heftige smurfsessie gebeurd, of een fantastische knuffel. Tijdens de smurfsessies gaan er gemiddeld 6 pakken aan vla of yoghurt doorheen, waarbij de yoghurt de favoriet was om mee te smurfen. En het blijkt dat er gemiddeld per deelnemer 64 minuten wordt geknuffeld.

Dit jaar hadden we ook een groot aantal nieuwe leiding en hoofdleiding mee, er zijn in totaal wel 15 ontgroeningen geweest tijdens kamp. Misschien dat ze aardig het angstzweet hadden want in 24 dagen zijn er wel 288 WC-rollen doorheen gegaan.

En dan aan het eind van het kamp blijven er altijd wat kledingstukken achter of zijn er nog steeds wat kwijt. Een gemiddeld deelnemer raakt zo’n 6 kledingstukken kwijt tijdens kamp. 63% van deze kledingstukken bestaan uit sokken die zoek zijn geraakt.

Dan hebben we nog een paar weetjes over, wist je dat

  • Als je teveel pakken melk mee hebt op kamp, daar vanaf kan komen door meer chilipoeder door de chili con carne te gooien. Dit zorgt ervoor dat het eten lekker pittig wordt en er goed met melk gekoeld moet worden
  • Wist je dat de skût ‘De Weduwe’ van Fred en Ben voor het eerst dit jaar is drooggevallen op het wad.
  • Meer dan 50% van de deelnemers per kamp een traan laat op de laatste kampdag. Dit is voor de AKC een zeer goed resultaat, het betekent namelijk dat de kampen meer dan geslaagd zijn!
  • De onsterfelijkheid van de AKC bekers ontkracht is. Er zijn in totaal wel 5 bekers gesneuveld op kamp
  • De overwinning voor de tweede keer in Amsterdam 2 uur voor een dichte brug heeft gelegen
  • Iedereen op zeilen een Chinese naam heeft gekregen van de Grote Wahoe.
Hemmo Ijntema en Marloes Muijskens, Zeilzwerf

Zoek de verschillen

Chaos tijdens het opruimen op de laatste dag van kamp! De deelnemers van Survivalkamp veranderden allemaal 1 ding voor deze zoek-de-verschillenfoto’s, zie jij ze allemaal?

Als vormgever van het 100 jaar AKC-boek was het heerlijk om in het AKC-archief te duiken voor de allereerste digitale ReAKCie ooit. Dat boek maak ik trouwens niet in mijn eentje. Met een hele groep enthousiastelingen zijn we druk bezig om een overzicht te maken van 100 jaar AKC-geschiedenis. Het archiefmateriaal in deze terugblik is nog maar een tipje van de sluier.

Tot slot schrijf ik deze terugblik op 2017 als bestuurslid. Als bestuurslid geniet ik er enorm van om te zien hoe elk jaar een groep vrijwilligers samenkomt om voor én samen met meer dan 300 deelnemers 12 fantastisch zomerkampen te organiseren. Kampen waar je je welkom voelt, als ervaren AKC’er, maar ook als je voor het eerst meegaat. Maar het houdt niet op bij leiding en deelnemers. Ook ouders, oud-leiding, oud-deelnemers en andere AKC-fans dragen hun steentje bij. Samen maken wat we de AKC tot wat de mooie club mensen die het is, en dat mag best even benoemd worden. Ik kan het niet beter zeggen dan Fardau en Koen:

‘Dat was het dan alweer! Kampseizoen 2017 zit er nu definitief op en de inschrijving voor de kampen van zomer 2018 komt steeds dichterbij! Een goed moment om terug te blikken op de afgelopen kampen en een licht te schijnen op iedereen die zich heeft ingezet voor wederom een fantastische AKC-zomer.

Als eerste een woord van dank aan Sanne Bootsma! Voor haar tomeloze inzet en enthousiasme, waarmee ze de afgelopen vijf jaar een rol in het AKC-bestuur vervulde, waarvan de laatste twee jaar als voorzitter. Ook de rest van het bestuur mag natuurlijk niet worden vergeten! Bedankt voor het mede mogelijk maken van wederom een onvergetelijke AKC-zomer!

“Zonder onze vrijwilligers kunnen wij niet leven! Zonder onze vrijwilligers kunnen wij niet zijn!’’ Allereerst bijzonder dankwoord aan Margriet van der Meer, onze administratie, voor al je inzet dit jaar voor de AKC. Daarnaast willen we Gerke van Hiele bedanken voor zijn inzet voor het vrijplaatsenfonds, een stille maar zeer zeker gewaardeerde kracht. Verder willen we Johan Tempelaar, die dit jaar afscheid neemt uit de raad van advies, heel erg bedanken voor al zijn gedeelde kennis en onophoudelijke enthousiasme.

De één gaat natuurlijk al wat langer mee dan de ander, maar stuk voor stuk zetten ze ieder jaar weer een onvergetelijk kamp neer en verwezenlijken ze de AKC-geest voor menig deelnemer. Jullie leiding! In het bijzonder alle afzwaaiende leiding (en leiding die al eerder afgezwaaid is) die zich jarenlang met vol enthousiasme heeft ingezet en bijgedragen aan de kampen, enorm bedankt!

Tot slot, als kers op de taart, wat zou een AKC-kamp zijn zonder haar deelnemers? Graag willen wij ook jullie, alle deelnemers maar ook hun ouders ontzettend bedanken voor weer een onvergetelijk AKC-jaar!’

Ik wil graag aanvullend nog de hele ReAKCie bedanken. Janneke, Marloes, Koen, Fardau, Roelke, Nynke, Jeanine, Joppe, Hemmo, Margot, Lianne, Sanne, Aniek, Saskia en Penny, bedankt voor het enthousiasme waarmee jullie de ReAKCie nieuw leven hebben ingeblazen.

Daarmee komt deze terugblik tot een eind. 2017 was een mooi AKC-jaar. Laten we van 2018 net zo’n mooi jaar maken! Ik wens jullie allemaal (namens het hele AKC-bestuur) een hele fijne jaarwisseling.

We zien elkaar weer in 2018,

Martijn Veenstra

By |2017-12-31T13:38:58+01:00december 30th, 2017|reAKCie|0 Comments

Leave A Comment