Wat is een AKC-kamp?

Wat is een AKC-kamp?2016-11-27T20:01:17+01:00

Een AKC kamp, wat is dat nou precies?

Als je deze vraag aan tien verschillende mensen stelt, krijg je tien verschillende antwoorden. Een aantal aspecten zullen echter altijd terugkeren; jezelf kunnen zijn, de nodige diepgang, veel leuke spelletjes en een hele fijne sfeer. Om je een beetje een beeld te geven van hoe een kamp zich vormt en hoe het er uit ziet, nemen we je mee achter de schermen van de AKC.

De opbouw van een kamp wordt bepaald door het leidingteam. Elk leidingteam doet dit natuurlijk op haar eigen manier, maar er zijn een aantal dingen die bij vrijwel elk kamp terugkomen.

Kampkrant
Je hebt je ingeschreven voor kamp en moet waarschijnlijk nog een aantal maanden wachten voordat het daadwerkelijk zo ver is. Niet getreurd! We zijn nogal van de voorpret. Een aantal weken voordat kamp start valt er bij jou iets op de mat; de kampkrant. De kampkrant bestaat er in allerlei soorten en maten en is bedoeld om je een beetje voor te bereiden wat er komen gaat. Hierin vind je de aankomst- en afhaaltijd, de exacte locatie, de meeneemlijst, belangrijke contactgegevens en het allerbelangrijkst: het thema.

Thema
Elk leidingteam zorgt ervoor dat er gedurende de week, naast alle activiteiten, een thema centraal staat. Bijvoorbeeld; ‘Draak maar raak!’ waarbij de deelnemers (leeftijd 9-11) echte ridders worden en de koning van Texel kunnen met problemen op het eiland. Maar ook ‘Proefkonijnen’ (leeftijd 16-18), waarbij werkelijk alles een experiment kan worden en de konijnen natuurlijk niet weg te denken zijn. Wat het thema ook is, de kampkrant maakt dit duidelijk en geeft een idee wat de deelnemers kunnen verwachten.

Aankomst
Het moment dat je uit de auto of trein stapt om een groep deelnemers en leiding te ontmoeten, misschien wel voor de eerste keer, is natuurlijk best spannend. Soms staat er nog niemand, soms een paar leiders en soms staat het hele team al klaar. Het herkenningspunt is vaak een AKC vlag of een gek verklede menigte. Zie je dat? Dan ben je op de juiste plek. Daar gaat het beginnen. Je zult zien dat de meeste deelnemers hun outfit hebben afgestemd op het thema en heel veel zin hebben in een week vol plezier! Het leidingteam zal je verwelkomen met een zelfgeschreven kamplied wat je aan het einde van de week woord voor woord mee kunt zingen. Als iedereen er is geeft het team je een moment om afscheid te nemen van de achterblijvers en gaat het avontuur beginnen. De eerste dag zie je misschien veel mensen die je nog niet kent, maar daar komt snel verandering in met een aantal kennismakingsspelletjes.

Hoe zit een dagje AKC er ongeveer uit?

  • Ochtendtune; een door het team gemixte tune van 45 tot 60 minuten waarmee je elke ochtend gewekt wordt. Vaak komt het thema hier in terug en herken je al snel dat ene liedje waarbij je toch echt wel onder de douche moet staan. Aan het einde van de ochtendtune is het namelijk de bedoeling dat je aan de ontbijttafel zit.
  • Ontbijt; rond het ontbijt wordt vaak globaal uitgelegd wat er die dag gaat gebeuren. Moet je een lunchpakketje maken? Trek je je zwem-, regen-, oude-, nette kleding aan? Ga je misschien wel naar het dorp?
  • Activiteiten en spelletjes; een dag wordt vaak opgevuld met een grote activiteit (surfen, zeilen, klimmen) en verschillende (thema gerelateerde) spelletjes.
  • Rustuurtje; sommige kampen hebben in de middag een rustuurtje waarin je een boekje kunt lezen op de slaapzaal of rustig kunt kletsen met andere deelnemers.
  • Avondeten & corvee; voor het eten is er een momentje stilte. Na het eten is het meestal tijd voor corvee. Je helpt met het klaarzetten en afruimen van de eettafel, doet de afwas of maakt de slaapzalen schoon.
  • Avondsluiting; na een dag vol plezier biedt de avondsluiting ruimte voor een wat serieuzer moment. Misschien ga je het hebben over verschillende culturen, over hoe de wereld er over 100 jaar uit ziet of over wat liefde voor jou betekent. Na afloop van de avondsluiting kom je met de hele groep bij elkaar voor de avondtune. Dit is een door het leidingteam uitgekozen lied waar je elke avond in stilte naar luistert. Het geeft je een moment om na te denken over de dag, de week, over thuis of over andere dingen. Na de avondtune is het tijd om tanden te poetsen en te slapen. Op naar weer een nieuwe dag.

Natuurlijk missen hier nog wat dingen en zal niet altijd alles lopen zoals het hier boven beschreven staat. Er zullen genoeg verrassingen komen gedurende de week!

Wat er ook gebeurt, het leidingteam staat elk moment van de dag (en nacht) voor je klaar als er iets is. De hoofdleider is altijd het aanspreekpunt, maar natuurlijk kun je naar elke leider toe stappen als je ergens mee zit. Bij elk kamp is het gevoel van veiligheid heel belangrijk. Niet alleen door met zwemvesten in de boot te zitten, maar ook om je gevoel te kunnen uiten zonder daarvoor veroordeeld te worden.

Afscheid
Helaas moet er aan deze prachtige week ook weer een einde komen. Om je nieuwe vrienden en vriendinnen van kamp te laten weten hoe je het hebt gehad en of je ze gaat missen schrijf je bij elkaar in een krabbelboekje wat je vervolgens mee naar huis krijgt. Bij het afscheid heeft het leidingteam vaak een afscheidslied en wordt het kamplied gezongen. Er volgt een knuffelrondje waarbij je van iedereen persoonlijk afscheid neemt. Dan ga je weer naar huis…
Nog geen 5 minuten in de auto en je valt halverwege een zin in slaap. Je droomt nog na van een week vol nieuwe indrukken, lieve mensen en een geweldige sfeer.

Vanaf dit moment rest je nog één ding: uitkijken naar de volgende zomer waarin je weer mee kunt met de AKC!